Programma Stadspadhouders

Jaarlijkse weergave
Per jaar
Maandelijkse weergave
Per maand
Search
Zoeken

Jaarlijkse weergave

2024
Juli 2024

Zaterdag 20 Juli 2024

Bezoek Jaarmarkt in IJmuiden ::  Stadspashouders

ijmuiden2024 740x478

Zaterdag 27 Juli 2024

Bezoek Amersfoort ::  Stadspashouders

Amersfoort

Augustus 2024

Zaterdag 03 Augustus 2024

Bezoek Antwerpen ::  Stadspashouders

antwerpen

De markt ▼ met o.a. heerlijke Oesters

oesters

 

 

Zaterdag 10 Augustus 2024

Jaarmarkt in Maarn ::  Stadspashouders

maarn jaarmarkt

Zaterdag 17 Augustus 2024

Bezoek Haarlem ::  Stadspashouders

proveniershofje 17976 ml

Proveniershofje
In tegenstelling tot de kleine hofjes in Haarlem, heeft het Proveniershof een andere uitstraling. Het Proveniershof werd in 1704 gesticht en heeft een rijke geschiedenis. In 1414 werd hier het Sint Michielsklooster voor vrouwen gebouwd. In 1578 werden de nonnen door de protestanten verjaagd, ten tijde van de reformatie. Na de reformatie werden de gebouwen in handen gegeven aan de Schutterij van Sint-Joris. De kloostergebouwen werden afgebroken en vervangen door een pand (het Doelengebouw) en de kloostertuin werd gebruikt als schietoefenterrein. Dit ‘doelengebouw’ werd in 1681 een stadsherberg met de naam Heerenlogement. Maar het heerenlogement was niet echt een succes en daarom besloot met in 1704 om hier een proveniershuis te stichten.

Zaterdag 24 Augustus 2024

Bezoek Delft ::  Stadspashouders

dfelfgts blauw

Royal Delft,

opgericht in 1653, is de laatste Delfts blauwfabriek uit de 17e eeuw in Delft die nog steeds Delfts blauw maakt volgens een eeuwenoude traditie. Ontdek de geschiedenis, de innovatie en het vakmanschap van dit koninklijke bedrijf.

Zaterdag 31 Augustus 2024

Dappermarkt in Amsterdam ::  Stadspashouders

Dappermarkt during corona 1

DE DAPPERMARKT
Van buurtmarkt tot wereldmarkt

Wat is er toch zo uniek aan die Amsterdamse Dappermarkt. Ooit een buurtmarkt welke van dinsdag tot en met zaterdag plaatsvond en waar op de maandagen een verdwaalde groenteman met hooguit twee of drie collega’s op een leeg Dapperplein en lege Dapperstraat hun waren probeerden te slijten.

Van buurtmarkt tot wereldmarkt
Deze buurtmarkt werd een wijkmarkt en gaandeweg werd op de maandagen het nagenoeg lege Dapperplein gevuld met marktondernemers die op dinsdag tot en met zaterdag vanwege hun lage nummer geen standplaats konden krijgen.

Die ontwikkeling op de maandag was zodanig dat nu al sinds de beginjaren 1980 ook de maandag is uitgegroeid tot een volwaardige marktdag welke vanaf de Mauritskade tot aan de Wijttenbachstraat volledig is bezet en nog steeds met marktondernemers met lage nummers is gevuld welke naarmate de week vordert geen standplaats kunnen bemachtigen.

Breed assortiment
Het assortimentsaanbod op de Dappermarkt heeft een breed karakter. De buurtmarkt heeft zich ontwikkelt tot een een markt met een wereld aanbod. Buiten de marktondernemers die dagelijks een standplaats innemen wisselt dat beeld iedere dag, wat u vandaag niet vindt is morgen of overmorgen volop aanwezig.

Zondagmarkten
Naast de dagelijkse Dappermarkt welke onder verantwoordelijkheid valt van de Gemeente Amsterdam, wordt er extern voor vier zondagen per jaar een zondagmarkt georganiseerd. Deze zondagmarkten vallen buiten de organisatie en verantwoordelijkheid van de gemeente waardoor deze zondagmarkten zich onderscheiden van de dagelijkse Dappermarkt. Ook de zondagmarkten mogen zich verheugen in een grote populariteit. Het is niet uitgesloten dat het aantal van 4 zondagmarkten per jaar binnen afzienbare tijd wordt uitgebreid.

De toekomst
Deze vernieuwde website moet de voorloper zijn van een Dappermarkt welke ook in ontwikkeling is naar de toekomst. Het fysiek markten, de sfeer, de gezelligheid, het ontmoetingspunt voor velen op sociaal en maatschappelijk vlak is niet weg te denken uit onze maatschappij. De naar 110 jaar groeiende Dappermarkt heeft in zijn ruime eeuw van bestaan de nodige ‘ups’ en ‘downs’ doorstaan. Zelfs nu in het tijdperk van internet en online aankopen blijft de Dappermarkt deze ontwikkeling weerstaan.

Veel plezier op onze Dappermarkt!